Naantali, Livonsaari, Samppavuoren näkötorni

© Markus Rantala
© Markus Rantala

Samppavuoren näkötorni sijaitsee Mynälahden suulla Naantalin Livonsaarella, 25 kilometriä maanteitse ja 16 kilometriä linnuntietä Naantalin keskustasta. Samppavuori on 51,6 metriä korkea männikköinen kallioalue, jonka huipulla on vuonna 2004 valmistunut pieni näköalatorni. Tervattuun torniin mahtuu samaan aikaan 3─4 ihmistä ja kaksi kaukoputkea. Tornista on esteetön näkymä joka suuntaan, ja sieltä voikin nähdä yli metsien ja pienten peltoalueiden esimerkiksi Mietoistenlahden pohjukan, Kustavin ja Iniön välisen yhteysaluslinjan, Naantalin viljasiilot ja yhdeksän eri kirkkoa. Tornissa pärjää myös kiikareilla, mutta läheisten merialueiden kuten Rouhunaukon ja Musta-aukon lintujen löytämiseen tarvitaan jo kaukoputkea. Tornista voi havainnoida sekä metsä- että merilajeja.

Talvella tornista voi havainnoida esimerkiksi vesialueiden merikotkia, korppeja ja lokkeja sekä metsien tiaisia ja käpylintuja. Helmi─maaliskuussa tyynellä säällä torniin voi kuulla useamman pöllölajin ja maaliskuussa tornista voi nähdä yli 40 merikotkaa päivän aikana. Torniin kuuluu keväisin myös teeren pulputusta ja kaulushaikaran puhaltelua. Tornista voi seurata hyvin monipuolista kevät- ja syysmuuttoa. Useat samat linnut, joita nähdään Mietoistenlahdella, on mahdollisuus nähdä myös Samppavuorelta. Samppavuoren pesimälajeihin kuuluvat muun muassa kulorastas, kangaskiuru, isokäpylintu, pyy ja tiaislajeja. Harvinaisimmista tornista havaituista lajeista mainittakoon lyhytnokkahanhi, kiljukotkalaji, hiiripöllö ja pikkusieppo.

Kulkuohjeet: Tornille on viitoitettu opastus Velkuantieltä. Velkuantieltä käännytään oikealle Pohjanpääntielle, jota jatketaan 1,8 kilometriä. Pohjanpääntieltä käännytään vasemmalle pienelle hiekkatielle, Pontikkalantielle, jota jatketaan kilometrin verran, kunnes saavutaan pysäköintialueelle, jossa on opastaulu. Pysäköintialueelta alkaa noin 300 metrin pituinen merkitty polku tornille. Polku ei sovellu liikuntarajoitteisille, sillä se sisältää paikoin jyrkähköä nousua ja epätasaista maastoa.

Pohjakartta: © Maanmittauslaitos 2017

 

(Teksti: Markus Rantala)